Chauffeurs

De BWC kan niet bestaan zonder het team van chauffeurs. Deze vrijwilligers offeren vele uren vrije tijd op om kilometers te maken met de truck en op een veilige manier boten van verschillende verenigingen door heel het land te vervoeren.

Nieuwe chauffeurs
Als iemand besluit dat hij chauffeur wil worden en aangenomen wordt door de directie, dan wordt hij chauffeur in opleiding. Hij begint met het halen van zijn groot rijbewijs (categorie C) en het chauffeursdiploma bij een erkende rijschool. Hiervoor moet hij diverse theorie-examens en een praktijkexamen succesvol afleggen. De kosten voor het halen van dit rijbewijs neemt de BWC geheel op zich. De tegenprestatie van de chauffeur is dat hij of zij zich een aantal jaren ter beschikking stelt voor het rijden met de botenwagen. Dit maakt het rijden voor de BWC erg interessant: het rijbewijs blijft natuurlijk gewoon geldig na de tijd bij de botenwagen.

Interne opleiding
Wanneer de chauffeur in opleiding zijn rijbewijs heeft behaald, krijgt hij intern nog een korte opleiding, waarin het vooral gaat om ervaring opdoen met het rijden met extra uitsteek voor en achter. 18 meter boot tussen allerlei lantaarnpalen en verkeersborden door mikken zonder schade te rijden is best wel even wennen! Ook is het belangrijk dat hij goed leert communiceren met de roeiers en besturen en inzicht krijgt in de verschillende manieren waarop de botenwagen geladen kan worden, zodat het op- en afladen soepel en efficiënt verloopt en alle boten erop passen.

Ervaren chauffeurs
Hij wordt bij dit alles begeleid door de reeds ervaren chauffeurs, die zelf vaak al een of twee jaar hun diensten bewezen hebben. Wanneer de ervaren chauffeurs genoeg vertrouwen hebben in het kunnen van de chauffeur in opleiding, wordt deze ook ervaren verklaard. Vanaf dan kan en mag hij in zijn eentje een rit leiden en zal hij als enige verantwoordelijke met de botenwagen op pad kunnen.

Koning Kilometer
Aan het einde van elk jaar wordt er na een dag flink klussen een groot diner georganiseerd, waarna de meest ijverige chauffeur gekroond wordt tot Koning Kilometer. Zijn naam en het aantal kilometers worden dan toegevoegd aan de lijst met eerdere Koningen Kilometer, en hij mag dan - met recht - een jaar lang en daarna zeer trots zijn op zijn prestatie. Deze helden houden de BWC overeind en verdienen dan ook zeker een eervolle vermelding.

Commitment
Over het algemeen rijden de chauffeurs 2 of 3 jaar redelijk intensief voor de BWC, in de praktijk betekent toch zeker een keer per week tijdens het seizoen. Incidenteel zal er na die tijd nog wel een rit gereden worden, maar over het algemeen is er dan een jongere generatie chauffeurs klaar die het weer overneemt. Zo zit er een relatief korte tijd tussen de generaties van chauffeurs en is het dus erg belangrijk dat de aanwas van nieuwe chauffeurs constant gehouden wordt. Er gaat toch vaak meer tijd in het BWC-werk zitten dan verwacht; een chauffeur extra is nooit een overbodige luxe. Wanneer er dan ook geïnteresseerden zijn voor de rol van chauffeur, worden zij te allen tijde aangemoedigd dit aan te geven bij de directie of een van de huidige chauffeurs.

Huidige chauffeurs

Kevin van den Boom

Roel de Groof 

Jesper Vrolijk

Gin Sanchez

Tim van Tent 

Tristan Muir 

Pieter de Lint

Gijs Sollewijn Gelpke

Jasmijn Verhaegh (in opleiding)

Vrienden van de BWC

Ruben Hoogenraad